بطور کلی کیسه استومی عبارت است از یک کیسه از جنس پلاستیک مخصوص بعلاوه چسب ویژه که کیسه را به بدن فرد میچسباند و محتویات خروجی استوما را در خود نگه میدارد. امروزه کیسههای استومی گاهی بر اساس مورد مصرف آنها نامگذاری میشوند؛ بطور مثال کیسه کلستومی، که برای جمع آوری خروجی کلستومی بکار میرود و یا کیسه یوروستومی، که برای جمعآوری و نگهداری ادرار خارج شده از یوروستومی مورد استفاده قرار میگیرد.
کیسه کلستومی دائم یا کیسه کلستومی دائمی عبارت بوده از کیسهای از جنس لاستیک که توسط تسمهای به بدن بیمار متصل میشده است. دههها قبل، تا پیش از اختراع کیسههای یکبار مصرف در دهه شصت میلادی توسط کلوپلاست، از این نوع کیسهها استفاده میشده ولی امروزه دیگر استفاده از آنها منسوخ شده است و با توجه به مشکلات و عوارض زیاد دیگر مورد استفاده قرار نمیگیرند و در دسترس نیز نمیباشند.
تولید اولین کیسه استومی به شکل امروزی منشاء تولد کمپانی کلوپلاست دانمارک شد:
در سال 1954 پرستار دانمارکی الیز سورنسن (Elise Sorensen) با مشاهده وضعیت اسفبار خواهرش، که برای نجات از سرطان کولون تحت عمل جراحی کلستومی قرار گرفته بود، بسیار تحت تاثیر قرار گرفت. او از خواهرش میشنید که چگونه ترس از نشت ترشحات کلستومی زندگی اجتماعی وی را مختل و او را منزوی کرده است. الیز افکار خود را معطوف بر یافتن راه حلی برای این مشکل بزرگ نمود.
نتیجه این تلاش فکری، ایده ساخت یک کیسه چسبدار بود تا از نشت ترشحات جلوگیری کند. این ایده میتوانست به خواهرش و هزاران انسان دیگر نیز که از این مشکل رنج میکشیدند، کمک کند تا دوباره به زندگی طبیعی بازگردند. اما این فقط یک ایده بود و باید به نحوی تجسم واقعی مییافت.
الیز با تولیدکنندگان مختلفی ارتباط برقرار کرد، اما همگی دست رد بر سینه او زدند. سرانجام الیز به سراغ آقای لوئیز هانسن رفت، که یک تولید کننده محصولات پلاستیکی بود، و بر ایده خود پافشاری کرد. پاسخ دوباره منفی بود. داستان میتوانست در همین جا به پایان برسد. اما همسر آقای هانسن، که خود نیز یک پرستار بود، پی به ارزش واقعی این ایده برد و هانسن را ترغیب به پذیرش همکاری نمود ... و این آغاز تولید اولین "کیسه کلستومی دانمارکی" به عنوان اولین کیسه استومی مدرن در دنیا و تولد شرکت کلوپلاست بود.
استفاده از کیسه مخصوص استومی در درجه اول به مدیریت ترشحات (ادرار و مدفوع) خروجی از استوما کمک میکند و در درجات بعدی از استوما و پوست اطراف آن محافظت کرده و گاز و بوی خروجی از استوما را نیز به خوبی کنترل میکند.
در کل استفاده از کیسه موجب راحتی و اطمینان استومیت میشود و به حفظ ارتباطات و فعالیتهای اجتماعی وی کمک زیادی میکند.
بله- امروزه بیش از نیم قرن از ابداع نخستین کیسه استومی میگذرد. در چند دهه اخیر، طراحان با استفاده از تکنولوژیهای جدید، انواع نوینی از کیسهها را طراحی نمودهاند که با هدف راحتی بیشتر بیماران در اختیار آنها قرار میگیرد. به طور کلی سیستم کیسه مخصوص استوما را میتوان به دو گروه کلی سیستم کیسه های یک تکه و سیستم کیسه های دو تکه تقسیمبندی نمود.
هر کدام از این گروهها خود شامل سه دستهبندی جدا میشوند که شامل کیسه ته باز یا قابل تخلیه، کیسه ته بسته و کیسه شیردار میشود. همچنین بسیاری از کیسهها انواع از قبل بریده شده و قابل برش دارند که امروزه استفاده از آنان بسیار محدود شده و تنها برای افرادی که استومای کاملا گرد و مدور دارند قابل توصیه است. کیسهها از نظر رنگ نیز به دو گروه مختلف تقسیمبندی میشوند که شامل کیسههای شفاف و کیسههای مات میشود. کیسههای شفاف معمولاً پس از انجام عمل جراحی مورد استفاده قرار میگیرند تا پزشک و کادر درمانی بتوانند مقدار مواد دفعی و کیفیت آن را بسنجند.
کیسههای ته بسته از انتها باز نیستند و قابل تخلیه نمیباشند. در صورت نیاز به تخلیه کیسه ته بسته، کیسه برداشته شده و تعویض میگردد. این کیسهها در افراد دارای کلستومی قابل استفاده هستند.
انواع همرنگ با بدن برای جلوگیری از تعریق پوستی و احساس راحتی بیشتر پوشش پارچهای دارند. جنس کیسه طوری است که کمترین سر و صدا و خشخش را ایجاد میکند. این کیسهها قابل شستو شو هستند و برای جذب بو و گاز فیلترهای مخصوصی دارند.
این کیسهها ته باز هستند و در صورت نیاز به تخلیه، انتهای کیسه به راحتی قابل تخلیه میباشد.
این کیسه را میتوان بلافاصله بعد از جراحی در افراد دارای ایلئوستومی و کلستومی مورد استفاده قرار داد. به منظور جمعآوری ترشحات آبکی یا حجم زیاد از اطراف استوما و همچنین ترشحات فیستولهای زخم نیز میتوان از کیسههای تهباز استفاده کرد.
این کیسهها انواع همرنگ با بدن نیز دارند و به منظور احساس راحتی بیشتر و کاهش میزان تعریق پوستی پوشش پارچهای خارجی دارند. این کیسهها قابل شستوشو هستند و جنس آنها به صورتی است که کمترین سر و صدا و خش خش را ایجاد میکنند.
این کیسهها دارای شیر انتهایی هستند و در صورت نیاز به تخلیه، ادرار به راحتی از شیر انتهایی آنها قابل تخلیه میباشد. یوروستومیت ها با انواع مشکلات ادراری میتوانند از این کیسهها استفاده کنند.
این کیسهها قابل شستوشو میباشند و برای احساس راحتی و کاهش تعریق پوستی پوشش پارچهای دارند. انواع همرنگ پوست بدن این کیسهها موجود است و بلافاصله پس از انجام جراحی نیز قابل استفاده میباشند.
این کیسهها دریچهای یک طرفه دارند که ادرار داخل کیسه به سمت استوما باز نمیگردد.
استفاده صحیح از کیسه استومی مناسب مهمترین نقش را در کیفیت زندگی یک استومیت ایفاء میکند. صدمات ناشی از استفاده از کیسههای غیر استاندارد به راحتی قابل جبران نیستند. بنابراین یکی از مسئولیتهای اساسی پرستار استومی ارائه راهنماییهای لازم به استومیت برای انتخاب مناسبترین گزینه از بین کیسههای مختلف استومی است. مناسبترین کیسه استومی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برای انتخاب کیسه استومی مناسب ارزیابی شرایط و نیازهای استومیت ضرورت دارد، برای نمونه:
... و در نهایت راحتی و ترجیح خود استومیت که مهمترین عامل است.
تعداد دفعات تعویض کیسه به نوع استوما، محل قرارگیری استوما و مقدار مواد دفعی و قوام آن بستگی دارد. همچنین استفاده از کیسه مناسب و نصب درست آن، مدت زمان استفاده از کیسه را افزایش میدهد. عوامل دیگری مانند آب و هوا و میزان تعریق بدن، نوع پوست و میزان فعالیت و حتی سن نیز روی دفعات نیاز به تعویض کیسه اثر میگذارد. بعضی از کیسهها طوری طراحی شدهاند که برای سه تا هفت روز قابل استفاده هستند و بعضی دیگر نیز هر روز نیاز به تعویض دارند.
انتخاب کیسه مناسب، به تصمیمگیری شخصی بستگی دارد و بهتر است پس از استفاده از محصولات مختلف این انتخاب صورت گیرد. عوامل دیگری مانند وضعیت بیمه، وضعیت اقتصادی و قیمت این سیستمها نیز روی این تصمیم اثر دارد. به هر حال در صورتی که نیاز به تعویض مداوم کیسه باشد و کیسهها پس از مدت اندکی از بدن جدا گردد، بهتر است با پزشک یا پرستار در این زمینه مشورت شود. حتی مصرف داروهای خاص میتواند پوست اطراف استوما را تحت تاثیر قرار دهد و از مدت زمان چسبیدن کیسه روی پوست بکاهد.
پس از حمام کردن یا شنا، برای خشک کردن پوست اطراف استوما بهتر است از حوله نرم و خشک و تمیز استفاده کنید. همچنین میتوانید از سشوآر روی پایینترین درجه استفاده کنید تا نواحی اطراف استوما بهتر خشک شود. دقت کنید هرگز سشوآر خیلی داغ را روی پوست نگیرید چون موجب تحریک پوستی میشود.
بیشتر افراد ترجیح میدهند در حالت نشسته بر روی توالت این کیسهها را تخلیه کنند ولی بعضی نیز این کار را در حالت ایستاده انجام میدهند. هنگام باز کردن انتهای کیسه آن را طوری نگه دارید که دهانه خروجی کیسه به سمت بالا باشد. زمانی که انتهای کیسه را باز کردید، آن را به صورت مایل به سمت پایین نگاه دارید و با کنترل خروجی توسط انگشتان، اجازه دهید محتویات آن به تدریج تخلیه شود. پس از تخلیه تمام محتوای کیسه، بهتر است انتهای کیسه را پاک کنید. بعضی افراد انتهای کیسه را میشویند و بعضی دیگر آن را با دستمال توالت پاک میکنند. بعضی افراد نیز ترجیح میدهند هر دو کار را انجام دهند. در پایان، انتهای کیسه را جمع کرده و آن را ببندید. ñ
عدم توجه به سایز و اندازه استوما در بریدن چسب پایه معمولاً موجب نشت خواهد شد. برای بریدن چسب پایه در سیستمهای قابل برش باید دقت زیادی داشت. اگر اندازه برش نسبت به سایز استوما کوچکتر باشد، با وارد کردن فشار به استوما موجب مشکلات استوما و حتی عدم کارکرد مناسب آن میشود. از طرفی بزرگ بریدن نیز موجب نشت خروجی استوما و نفوذ آن به زیر چسب و زود جدا شدن چسب پایه میگردد.
باید به این موضوع توجه داشت که تا هشت هفته اول پس از عمل جراحی، استوما امکان تغییر سایز و جمع شدن دارد در نتیجه بهتر است بر ای نصب کیسه در چند هفته اول پس از جراحی، استوما مرتب اندازه گیری شود تا از نشت جلوگیری شود.
در صورت مشاهده نشت به هر مقدار سریع اقدام به تعویض کیسه نمایید. هرگز سعی نکنید چسب پایه کیسه را با چسب نواری به بدن محکم کنید. حتی در صورت نشت استفاده از خمیر کلوپلاست نیز مناسب نیست، زیرا با عدم تعویض کیسه، نشت همچنان ادامه مییابد و به پوست زیر چسب پایه و اطراف استوما آسیب میزند.
برای مراقبت از پوست اطراف استوما بهترین کار پیشگیری از آسیب رسیدن به آن است.
معمولاً کیسههای استومی دارای فیلتر هستند که گاز از آنها خارج میشود. انسداد فیلتر به وسیله مدفوع میتواند علت جمع شدن گاز در کیسه باشد که در این صورت بهتر است کیسه تعویض شود.
در صورت استفاده از کیسههای دو تکه، میتوان برای چند ثانیه کیسه را از پایه جدا نمود تا گاز تجمع یافته خارج شود. همچنین میتوان با سوزن مخصوصی که اغلب همراه با کیسهها عرضه میشود، فیلتر را باز کرد.
کیسههای استومی را همیشه باید در مکان خنک و خشک و دور از نور مستقیم خورشید نگه داشت. بهتر است در منزل همیشه تعدادی کیسه اضافی برای زمانی که دسترسی به کیسه به طور مقطعی وجود ندارد، نگهداری و سعی کنید به ترتیب از کیسههای قدیمیتر استفاده کنید تا زمان مصرف کیسهها طولانی نشود.
از آنجا که ادرار به طور مداوم از یوروستومی خارج میشود و به داخل کیسه میریزد، یوروستومیتها بهتر است از سیستم تخلیه شبانه استفاده کنند. زیرا در صورت عدم استفاده از این سیستم مجبورند شبها بیدار شوند و کیسه پر شده را تخلیه نمایند.
عدم استفاده از سیستم درناژ شبانه ریسک نشت کیسه را بالا میبرد. سیستم درناژ شبانه از یک لوله تشکیل شده است که از طرفی به شیر تخلیه کیسه یوروستومی وصل میشود و از طرف دیگر به یک کیسه جمعکننده اتصال مییابد که در کنار تختخواب قرار میگیرد. به این ترتیب ادرار شبانه از کیسه نشت نمیکند و به کیسه ثانویه منتقل میشود.
بله- بعضی از کیسهها طوری طراحی شدهاند که قابل تخلیه هستند و مجدداً مورد استفاده قرار میگیرند.
بهتر است هنگامیکه کیسه روی بدن قرار دارد از تمیز کردن آن خودداری کنید زیرا این کار بسیار دشوار است. میتوانید انتهای کیسهها را با دستمال توالت تمیز کنید. اگر مدفوع داخل کیسه چسبیده است، برای پاک کردن آن آب را با فشار به داخل آن وارد کنید تا مدفوع خارج شود. اضافه کردن مقداری روغن بچه یا روغن مخصوص لغزنده کردن کیسه استومی به خروج مدفوع هنگام تخلیه کمک میکند و باعث میشود مدفوع بالای کیسه جمع نشود.
اگر از سیستم دو تکه استفاده میکنید، گاهی ممکن است مقداری مدفوع داخل حلقه کیسه جمع شود موجب ناراحتی گردد، برای پاک کردن حلقه کیسههای دو تکه میتوانید از گوش پاککن استفاده کنید. یوروستومیتها باید هر روز سیستم درناژ شبانه خود را تمیز کنند. بهتر است برای شستوشوی سیستم تخلیه شبانه از محلول رقیق سرکه و آب استفاده کنید.
پانسمان محافظ استومی، یک لایه محافظ موثر برای حمایت از پوست و همچنین درمانی مناسب برای آسیبهای پوستی بیماران است. این پانسمان در نواحی اطراف استوما و فیستولهایی که در آنها پوست با ترشحات بدن از جمله مدفوع، ادرار و ....در تماس است، استفاده میشود و علاوه بر اینکه خاصیت چسبندگی مناسبی دارد، هنگام برداشتن اثری روی پوست باقی نمیگذارد و به خوبی انعطافپذیر است.
کرم محافظ کامفیل درمان و محافظ ایدهآلی برای پوست خشک آسیبدیده اطراف استوما یا فیستول که با ترشحات بدن در ارتباط بوده میباشد.
شرکت کلوپلاست کمربند ویژهای برای استفاده با انواع کیسههای دو تکه دارد. استومیتهایی که فعالیت بدنی زیادی دارند برای محافظت بیشتر از سیستم کیسه و چسبپایه ترجیح میدهند از کمربند استفاده کنند. استفاده از کمربند مدت استفاده از کیسه را افزایش میدهد و به این ترتیب اطمینان خاطر بیشتری برای بیمار ایجاد میکند.
از خمیر کلوپلاست برای نشت بندی دور استوما استفاده می شود تا ترشحات خروجی به زیر چسب وارد نشوند و آن را از جای خود بلند نکنند. همچنین برای هموار کردن چین و چروک پوست اطراف استوما ایده آل است تا چسب کیسه تثبیت و دوام بهتری روی پوست بیابد.
نام شما :* !!!
ایمیل :
نظر شما : * !!!